Regels en vergoedingen in 2017

Voetzorg is belangrijk als je diabetes hebt. Hoe is de voetzorg voor mensen met diabetes in Nederland georganiseerd? En hoe zit het met de vergoedingen in 2017?

De huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige controleert jaarlijks je voeten en stelt je zorgprofiel vast. De conditie van je voeten en de risico’s die je loopt op het krijgen van voetwonden bepalen jouw zorgprofiel. Dit zorgprofiel wordt jaarlijks bepaald, omdat de conditie van je voeten in een jaar tijd kan veranderen. Het is belangrijk dat je weet welk zorgprofiel je hebt. Dat bepaalt namelijk welke zorg je voor je voeten krijgt. En ook of de kosten vergoed worden door je zorgverzekering. Er zijn in 2017 geen wijzigingen in de vergoeding van voetzorg aan mensen met diabetes.

Zorgverleners

Bij diabetische voetzorg zijn diverse zorgverleners betrokken. Soms is dat de podotherapeut. Soms is dat de pedicure met aantekening diabetische voet, medisch pedicure of paramedische chiropodist. Deze drie voetzorgverleners zijn allemaal gespecialiseerd in risicovoeten. Voor de leesbaarheid gebruiken we in dit artikel alleen de term pedicure met aantekening diabetische voet.

Zorgprofiel

Hieronder zie je per zorgprofiel hoe de voetzorg geregeld is en hoe deze betaald wordt.

  • Bij zorgprofiel 0 heb je geen speciale zorg nodig. Toch is het verstandig om een pedicure met aantekening diabetische voet te bezoeken. Soms zit vergoeding hiervan in het aanvullende pakket. In de meeste gevallen betaal je de kosten zelf.
  • Bij zorgprofiel 1 krijg je een doorverwijzing naar de podotherapeut. Deze doet een jaarlijks voetonderzoek. Dit onderzoek wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Op basis van dit voetonderzoek kan de podotherapeut je doorverwijzen naar een pedicure met aantekening diabetische voet voor voetzorg. Of deze pedicure vergoed wordt, hangt af van je zorgverzekering. Soms zit dit in het aanvullende pakket. In de meeste gevallen betaal je de kosten zelf.
  • Bij zorgprofiel 2, 3 en 4 volgt een doorverwijzing naar de podotherapeut. De podotherapeut stelt een individueel behandelplan voor je op. De podotherapeut kan een deel van de behandeling laten uitvoeren door een pedicure met aantekening diabetische voet. Controleer of deze pedicure een contract heeft met de podotherapeut. Anders krijg je de kosten van haar behandeling niet vergoed. De medisch noodzakelijke voetzorg bij zorgprofiel 2, 3 en 4 valt binnen de basisverzekering.

Soorten voetzorg

Een pedicure met aantekening diabetische voet kan een deel van het behandelplan uitvoeren. Die zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering als je zorgprofiel 1 of hoger hebt. Daarnaast kan de pedicure met aantekening diabetische voet cosmetische voetzorg leveren, zoals het weghalen van eelt of het knippen van nagels om cosmetische redenen. Dit valt buiten de medisch noodzakelijke zorg. Hiervoor moet je dus zelf betalen. De pedicure met aantekening diabetische voet hoort je hierover van tevoren te informeren.

Vergoeding

Voor medisch noodzakelijke voetzorg hoef je niet zelf te betalen. Maar je kunt niet zelf de kosten van een voetbehandeling bij een pedicure of podotherapeut declareren bij de zorgverzekeraar. Hoe zit dat? Zorgverzekeraars sluiten voor medisch noodzakelijke voetzorg enkel contracten af met zorggroepen en podotherapeuten. En alleen zij kunnen dus declareren. Dat betekent dat je huisarts of zorggroep de rekening voor podotherapie naar de zorgverzekeraar stuurt. Of dat de podotherapeut dat zelf doet. De pedicure kan dit niet doen.

Vind een voetzorgverlener

Wettelijke besparingsbijdrage

U betaalt een wettelijke besparingsbijdrage van € 140,50 per paar voor verzekerden vanaf 16 jaar, en € 70,- voor verzekerden jonger dan 16 jaar.

Voor orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) is geen wettelijke eigen bijdrage van toepassing.

Eigen risico
Aanschaf van hulpmiddelen heeft invloed op uw eigen risico . Uw eigen risico is €285,-

Ruben geniet weer van voetbal

RUBEN WILLEMS KAN DANKZIJ FOPPE FONDS GENIETEN VAN HET VOETBAL BIJ V.V. SWEEL

Dankzij speciaal ontworpen orthopedische schoenen kan Ruben Willems weer voluit voetballen, tennissen en zelfs gymmen. De 9-jarige Ruben is erg blij met de donatie van het Foppe Fonds, die de speciale voetbalschoenen mogelijk heeft gemaakt. Ook Voetzorg Noord uit Emmen, de schoenmaker van Ruben, leverde een mooie bijdrage.

Afgelopen week was een cameraman van het Foppe Fonds op ‘t Alterbarg in Zweeloo present om de verrichtingen van Ruben en zijn teamgenoten van E 4 van v.v. Sweel gade te slaan. Alle teamleden waren present en stonden samen met Ruben in de spotlights. Het promotiefilmpje zal binnenkort op de website www.foppefonds.nl te zien zijn.

De stichting is vernoemd naar de succesvolle voetbalcoach Foppe de Haan. Hij is blij om kinderen als Ruben een sportieve toekomst te geven. ‘Als kind wil je natuurlijk graag sporten. Soms is het bijna onmogelijk en dan helpen wij. Het Foppe Fonds maakt het onmogelijke mogelijk!’, zegt De Haan.

Het Foppe Fonds bestaat nu tien jaar. In dat tijdsbestek hebben de betrokken fondsbeheerders zich keihard ingezet om kinderen met een beperking te laten sporten of spelen. Helaas is het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend om te kunnen bewegen. Dat geldt ook voor Ruben. Dat is precies de reden waarom het Foppe Fonds is opgericht.

Afgelopen week werd op het Zweeler sportveld duidelijk hoe waardevol de bijdrage is. Wat gaf het een voldoening om Ruben te zien stralen De lach op zijn gezicht Dat maakte iedereen blij! Het Foppe Fonds gaat de komende tien jaar op dezelfde energieke wijze verder, met als doel om nog meer kinderen, net als Ruben, blij te maken!

Bijschrift foto: De 9-jarige Ruben Willems kan dankzij speciaal ontworpen orthopedische schoenen weer volop scoren én vooral genieten van het jeugdvoetbal bij v.v. Sweel. Op de foto staand: Linda Klingenberg, Francis Lola Homan, Isa Ekkelkamp, Iris Meijering, Anne-lyn Askes, Nienke Tielken en Anita Klingenberg. Zittend: Arianne Askes, Valentijn Kleinman, Ruben Willems, Ghydo Vrielink en Nick Abbing. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Ruben-043groepsfoto-web-1024x701

Bron: http://www.vvsweel.nl/

Hoofdsponsor GSC Emmen

Met onmiddelijk ingang is Voetzorg Noord hoofdsponsor geworden van de gehandicapten sportvereniging emmen.
GSC Emmen is een actieve verereniging met verschillende takken van sport.
Voetzorg Noord vindt het haar maatschappelijk verantwoording om GSC Emmen te ondersteunen

www.gscemmen.nl

Eigenbijdrage 2013 en kosten

Wettelijke besparingsbijdrage
U betaalt een wettelijke besparingsbijdrage van € 137,50 per paar voor verzekerden vanaf 16 jaar, en € 69,- voor verzekerden jonger dan 16 jaar.

Voor orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) is geen wettelijke eigen bijdrage van toepassing.

Eigen risico
Aanschaf van hulpmiddelen heeft invloed op uw eigen risico